EMILIANO ZAPTA

Emiliano Zapata je rođen 08.08.1879. u selu San Miguel Anencuilco, Morales, Mexico, kao sin farmera. Izabran je za vođu sela 1909. i tada je počeo da okuplja pobunjeničku vojsku, pre početka revolucije iz 1910. u kojoj je zbačen diktator Porfirio Perez. Kada je Perez zbačen i na vlast došla nova reformistička vlada, Zapatina "Oslobodilačka vojska juga" nastavila je borbu protiv vladinih trupa koje je predvodio general Victoriano Huerta ostajući odani svojoj ideji: "TIERRA Y LIBERDAD" - zemlja i sloboda - za meksički narod.

Zapata je ostao u opoziciji, boreći se protiv represije sve do 1919. Namamljen na sastanak sa vladinim trupama, ubijen je 10.04.1919. Iako su pobunjenici nastavili borbu, konzervativci su pobedili, a Zapatine ideje o pravednoj podeli zemlje narodu, ostale su ignorisane.

Sećanje na Zapatu još lebdi Meksikom. Njegovo ime još priziva "Zapatistička vojska nacionalnog oslobođenja" (EZLN) u sovjoj borbi protiv istih socijalnih bolesti protiv kojih se i Zapata borio...

"BOLJE JE UMRETI NA NOGAMA, NEGO ŽIVETI NA KOLENIMA" - Emiliano Zapata

 

MARGARITA

Igračica po imenu Rita de la Rosa, poznata po svojim usnama crvenim poput ruže, bila je čest posetilac kluba Rancho la Gloria. Volela je da pije, ali sva žestoka pića osim tekile bi je uspavala. Pošto pijenje tekile nije dolikovalo ženama tog doba zamolila je barmena Daniela Hereru da joj smisli neki drugi način služenja tekile. Nakon što je odgledao njen ples, inspirisan njenom ženstvenošću osmislio je piće: pomešao je tekilu sa sokom limea, jer je njena haljina bila zelene boje, a zatim je dodao Cointreau zbog njenog slatkog glasa. Znajući da je Rita žestoka devojka promućkao je sve sastojke saledom što je Riti dalo poseban sjaj u očima, a na rub čaše stavio je venac od soli kao "venac na prelepoj Ritinoj glavi". U njenu čast Danijel je ovaj koktel nazvao njenim punim imenom MARGARITA.

 

CIGARS

Pušenje je štetno po zdravlje. Međutim uživanje cigara uz dobro piće i dobru muziku čine život mnogo lepšim. Kada prvi put upalite cigaru ulazite u svet velikih umova i poznatih ličnosti. To zaista ima smisla jer mnoge poznate ličnosti su bile strastveni uživaoci cigara. Cigare su bile omiljene među piscima, glumcima, naučnicima, predsednicima mnogih država i mnogim drugim ličnostima. Kada se osvrnete i oko sebe vidite nekoga ko je ponosno podigao cigaru da svi vide da i on uživa "to skupo zadovoljstvo" jasno vam je da je to samo jedan od onih sledbenika trendova koji ne prave razlike između dobrih i loših cigara već je samo bitno da svi vide da on to sebi može da priušti kao i sve drugo što je lepo i skupo.

Iskreni uživaoci cigara imaju potpuno jasan stav prema tome gde i šta uživaju, uglavnom će pitati okolinu da li im ne smeta njihovo uživanje, jer nikako nije u redu da oko jednog uživaoca dvadeset drugih ljudi pati. Kada se nađu na istom mestu više uživaoca rado će započeti priču ko je šta probao i gde nabavljaju dobre cigare, kao kada bi se našli na jednom mestu ljubitelji dobrih kola, oni bi verovatno pričali o tome ko je šta, kada i gde vozio i kakav je osećaj bila ta vožnja. Da bi uživanje cigara bio potpuni doživljaj potrebna je i čašica dobrog pića, a uz prijatelje i dobru muziku ovaj doživljaj će biti potpun, čist hedonizam. Zapravo neverovatno je da postoji i jedan uživalac cigara koji ne želi da uživa u životu - Hedonista sa velikim H.

Zapata

ZAPATA

Restoran "Zapata" je osnovan u septembru 2005 godine i za jako kratko vreme stekao je brojne poštovaoce i verne goste.

Zapata Ciudad

ZAPATA CIUDAD

Sa zadovoljstovom Vas obaveštavamo da je u strogom centru grada Beograda, u Ulici Vuka Karadžića, za ljubitelje meksičke

Zapata Rio

ZAPATA RIO

Ovo je mesto gde ćete doživeti gastronomski i hedonistički užitak. Posle restorana "Zapata" i "Zapata Cuidad"

Dostava

DOSTAVA

Ukusna meksička hrana i u vasem domu! Pogledajte meni ponudu za dostavu i izaberite omiljenu kombinaciju.